template-image
template-image

 Voor de te gebruiken leidingen kunnen we kiezen uit een aantal verschillende.

Veel gebruikt leidingmaterieel is:

  • Koper / hard
  • Wiccu / zacht koper
  • Kunststof leidingen met perskoppelingen

Hard koper

Koperen leidingen waren vroeger de standaard. Koper kan worden gesoldeerd, of gekneld.
Een gesoldeerde koppeling mag achter het metsel- of tegelwerk weggewerkt worden. Wanneer je knelkoppelingen gebruikt moeten deze altijd bereikbaar blijven.
Sinds enige jaren is er het nieuwe tin-zilver soldeer dat sterker is en tegen hogere temperaturen bestand  dan het oude tin/lood soldeer. Tevens bevat het dus ook geen lood meer. Ook de S39, het soldeer vloeimiddel is aangepast aan de mileueisen en is toch weer van de oude kwaliteit. Er komen dus veel minder schadelijke stoffen in de leidingen terecht dan vroeger met een hogere betrouwbaarheid.

Het exact op maat buigen van koper is niet heel eenvoudig. Je hebt een buigijzer nodig en je kunt deze handleiding gebruiken om af te meten.

Zacht koper (Wiccu)

Deze zachte buis is met de hand te buigen. Daar de buis erg zacht is kan deze alleen met een inwendige steunhuls gekneld worden (noodgevallen) maar deze buis moet eigenlijk bij voorkeur gesoldeerd worden.

Handige buis om moeilijk te buigen stukjes snel mee aan te leggen. Gesoldeerd is de aansluiting maximaal betrouwbaar.

Kunststof leidingen met perskoppelingen

Deze leiding-systemen hebben laatste jaren veel aan populariteit gewonnen. Door de hoge koperprijzen is de investering in het perssysteem sneller teruggewonnen, maar bovenal het aansluitgemak, snelheid en betrouwbaarheid zijn doorslaggevend geweest.

Er zijn verschillende types buis te koop. Voor badkamerinstallies in een buis aan te raden die na het buigen zijn vorm houdt en niet terugveert. De buizen zijn eenvoudig met de hand te buigen. Het aansluiten van de koppelingen is eenvoudig en duidelijk.

Je kunt eerst alle slang op maat maken (knippen) en in de koppelingen steken. Als je vervolgens een pers huurt, pers je binnen 10 minuten alle koppelingen dicht.

Het grote voordeel van dit systeem is dat er weinig kennis nodig is om kwalitatief hoogstaand en betrouwbaar leidingwerk te installeren.

 

TIP: Nadat de leidingen zijn aangebracht in de daarvoor bestemde gleuven kun je deze het best fixeren met wat pur- of montageschuim.
Het pur blijft felexibel en geeft de leidingen daardoor wat ruimte te werken als ze warmer of ouder worden. Zo voorkom je ongewenste geluiden en barsten en isoleer je leiding tevens tegen te veel warmteverlies in de muur.

Spuit aan beide kanten van de leiding een dun strookje en snijdt na het harden weg wat buiten de muur steekt. Smeer dit glad af met flexibele tegellijm en klaar!

 

wateraansluitingen  
http://badkamersbouwen.nl/stel-je-vraag/test1
naar boven